SAHA Bülten | SAYI 9 | 25.9.2022

Avrupa'nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul'un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.

 

 

 


Türkiye'nin savunma, havacılık ve uzay alanındaki kabiliyetlerinin sergilendiği, profesyonelleri bir araya getirerek uluslararası katılımcılarla işbirliği fırsatları sunan SAHA EXPO 2022 başlıyor!

Vatanı korumak, özgürlüğü daim kılmak uğruna mücadele eden, gövdesini siper etmekten bir an tereddüt etmeyen kahraman gazilerimize saygı ve minnetle…

 

SAHA SÖZLÜK: Elektronik Harp - Electronic Warfare
Elektronik harp ülkeler arasında, ülkelerin sahip olduğu teknoloji ve elde ettiği istihbarat bilgisine göre sürdürülen elektromanyetik spektrumun kontrolünü ele geçirme savaşıdır.


SAHA İstanbul’un yönetici geliştirme programı saha MBA 4. dönemi ile başladı: SAHA İstanbul’un sektöre liderler yetiştiren SAHA MBA programı 3. Dönem mezunlarını verdi.
Savunma sanayinin liderlik okulu olarak tanımlanan SAHA MBA, TÜBİDAK TÜSSİDE iş birliği ile dünyanın en prestijli MBA programlarına denk içerik ve yöntemlerle eğitim veriyor.
2021/2022 üçüncü dönem mezunlarını veren SAHA MBA Programı, 4. Yılında ise 413 saatlik seçkin programa ve modülleri ile yeni bir döneme başladı.

 

25 - 28 Ekim 2022 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde uluslararası katılım ile gerçekleşecek olan fuarın bütün detaylarını Tolga Özbek ile paylaştık.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş: Fuar'a karşı yoğun bir ilgi var. Sanayi ihtisası anlamında Öznesi kobiler olan böyle bir savunma fuarı yok. Bu konsept üzerinden yürüyerek Türkiye'nin bir dünya markası fuarını oluşturmayı amaçlıyoruz.


SAVER tarafından geliştirilen 81 mm kamalı havan/top: SM-81 KESKİN
SAVER tarafından geliştirilen 81 mm kamalı havan/top: SM-81 KESKİN
Termal Dürbün
Menzil: 5700 m
Mekanik Nişangah
10.1 inç Ekran
SM-81 KESKİN / 25-28 Ekim 2022'de #SAHAEXPO'da. İFM / İstanbul

 

SAHA İstanbul’un uluslararası alandaki çalışmalara devam ediyor: SAHA İstanbul’un 1951 yılından bu yana önde gelen uzay ajansları, firmalar ve enstitüler dahil olmak üzere 72 ülkeden 433 üyesi ile faaliyet gösteren dünyanın en geniş uzay örgütlenmesi Uluslararası Uzay Federasyonu’na üyeliği onaylandı.
SAHA İstanbul; NASA, AIRBUS, SpaceX, SNC (Sierra Nevada Company), Avrupa Uzay Ajansı (ESA), ARIANNE Space, SAFRAN, TELESPAZIO, THALES gibi Uzayda Dünya devleri ile aynı platforma girmiş ve Milli Uzay Endüstrisi Komitesini bu platforma taşımış oldu.

 

Türkiye, Savunma Sanayii firmalarıyla Afrika'da: Güney Afrika’nın başkenti Pretorya’da düzenlenen Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı AAD 2022’ye Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda ve Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçılar Birliği desteğiyle firmalar katılım sağladı.
SAHA İstanbul, Afrika'nın tek savunma ve havacılık fuarı Africa Aerospace and Defence (ADD) Expo'ya katıldı. Waterkloof Askeri Hava Üssü'nde gerçekleştirilen fuarda Türk Pavilyonu'nda 26 firma yer aldı.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz ve İsmail Demir SAHA İstanbul standına ziyaret gerçekleştirerek SAHA EXPO hakkında güncel bilgiler aldı.

 

Saha İstanbul, uluslararası alanda yaptığı uzun soluklu çalışmaların sonucunu aldı:
SAHA İstanbul’un 4 yıl önce European Aerospace Quality Group(EAQG) nezdinde başladığı çalışmalar Zürih’te yapılan oylamayla uçtan uca başarıyla tamamlanmış oldu.
SAHA İstanbul’un 4 yıl önce başladığı ve kararlı şekilde sürdürdüğü çalışmalarda zincirin bütün halkaları tamamlanarak Türk Havacılık Endüstrisi kalite sistemlerine uçtan uca bir alan açılmış oldu.
SAHA İstanbul’un Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi SAHA MİHENK bünyesinde yaratılan sinerjiyle ortak bir amaç için bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu, Sivil Havacilik Genel Müdürlüğü, Türk Standardlari Enstitüsü kurumlarının ve TUSAŞ, Aselsan, Baykar, Roketsan, MKE, TEI, Havelsan, Turkish Technic, Kale Aero, Altınay firmalarının ortak emekleri ile başarılı sonuç elde edilmiş oldu.

 

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu için ABD’de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin F-16 Blok 70 Tedarik Programı hakkında açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyasi yaklaşımla F-16 konusunda Türkiye’ye yaptırım uygulama yoluna gitmek iki dost ülke için çok yanlış. En son Biden, çözüm noktasında bana söz verdi. F-16 konusunda eğer biz istediğimiz neticeyi alamazsak ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız.
Türkiye’yi NATO’da temsil eden ilk insansız platform “MARLIN”: Türkiye’nin savunma sanayii ürünleri dünyada dikkat çekmeye devam ediyor. Yalova’da üretilen MARLIN isimli insansız su üstü platformu NATO tatbikatına davet edildi. Kendi alanında dünyanın en iyilerinden biri olan MARLIN, Türkiye’yi NATO’da temsil eden ilk insansız platform olma özelliğini de taşıyor.
MARLIN: Yaklaşık 15 metre uzunluğa sahip platform su üstü harbi, su altı harbi, elektronik harp ve asimetrik harekatla ilgili çok önemli imkan ve kabiliyetlere sahip. Hücumbotların sahip olabileceği yetenekleri bünyesinde barındıran MARLIN kimi noktalarda hücumbotlardan daha esnek kullanılabilecek bir deniz harp platformu dahi olabilir.

 

HÜRJET’ten ilk etapta 4 adet tedarik edilecek: Milli imkanlarla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, yer testlerine başlamaya hazır.
Son montaj hattında olan HÜRJET prototipinin, 18 Mart 2023 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor.
FNSS tarafından geliştirilen Zırhlı Muharebe Aracı: AKINCI ZMA
Menzil: 490 km
Azami Hız: 65 km/s
Dizel Motor
İnsanlı ve Uzaktan Komutalı Kule
AKINCI ZMA / 25-28 Ekim 2022'de #SAHAEXPO'da. İFM / İstanbul


Mavi Vatan'ın güvenliği insansız gözcülere emanet: HAVELSAN'ın geliştirdiği, tamamen yerli Sahil Gözetleme Yönetim Sistemi Türk karasularında gözcülük yapıyor. İnsan kaçakçılığı, sınır ihlalleri gibi yasadışı tüm hareketler ve deniz trafiği bu insansız gözcülerin radarına takılıyor.
8 bin kilometrelik kıyı şeridi engebeli ve zorlu bir coğrafya.
Tespit ve teşhis işlemi, sahillerde kurulan insansız radar istasyonları ile istasyonlara kurulan radarlar ve elektro optik algılayıcılarla sağlanıyor.
Projede işbirliği yapılan tüm kamu kurumları denizlerdeki gemi hareketlerini takip edebiliyor.
Alarm oluşturulan gemilere sahil güvenlik botları tarafından gerekli müdahale yapılarak, suç girişim aşamasında engelleniyor.
Ege, Marmara ve Batı Karadeniz'de 4 izleme merkezi ve 12 radar istasyonu kurulu.


TSKGV, bağlı ortaklıklar ve iştirakler koordinasyon toplantısı düzenlendi: TSKGV Bağlı Ortaklıklar ve İştirakler Koordinasyon Toplantısı, bağlı ortaklıklar ve iştiraklerin yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile genel müdürlerinin katılımıyla vakıf genel merkezinde gerçekleşti.
TSKGV Genel Müdür V. Sadık Piyade, vakfın faaliyetlerine ilişkin sunum yaptı.
Toplantıda bir konuşma yapan SSB Başkanı ve TSKGV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayiinin milletimiz nezdinde bir gurur vesilesi olmaya başladığını, bu çalışmalarda amiral gemisini ise vakıf şirketlerinin teşkil etiğini belirtti.
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, “Halkımızın da gittikçe artan oranda vakıfa büyük bir teveccühü var. Bu da yine hem savunma sanayiinin gelişmesi ile ilgili kamuoyu algısının artması hem de ülkemizin içinde bulunduğu mücadeleler ile ilgili halkımızın desteğini gösteren önemli bir unsur” ifadelerinde bulundu.

 


Silahlı insansız deniz aracı Sancar, ilk kez sergilendi: HAVELSAN ve Yonca-Onuk iş birliğiyle geliştirilen Sancar silahlı insansız deniz aracı (SİDA), ilk kez Güney Afrika'daki Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı'nda sergilendi.
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, kendilerinin de ilk kez bu bölgede fuara katıldıklarını söyledi.
Nacar, fuarda müşterilerle görüşme fırsatı elde ettiklerini hem de Afrika'da iş yapan diğer firmaları tanıma fırsatı yakaladıklarını belirterek Nacar, Afrika pazarının büyük olduğunu ve savunmanın yanı sıra sınır ve şehir güvenliğine yönelik ihtiyaçlar bulunduğunu anlattı.

 


SAHA SÖZLÜK: Jiroskop - Gyroscope
Jiroskop, yalnız kütle merkezi sabit olan ve her yöne dönebilen bir kütle veya tekerlek olarak bilinir. Motor içine dönebileceği bir çember üzerine yataklanmıştır. Jiroskop hem yatay hem de düşey eksen etrafında dönebilir.

 


Altay tankı için motor siparişi hazırlığı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, Altay ana muharebe tankının seri üretim sürecinin başlangıcı için ihtiyaç duyulan güç grubunun tedariki arayışında çözüme çok yakın olduklarını söyledi. Projenin bundan sonraki aşamasına ilişkin değerlendirmede bulundu.
İsmail Demir “Malum bahsettiğimiz bir ülke vardı, oradan gelen güç paketini entegre ettik. Çok geniş ölçüde testler yaptık, testlerden geri bildirimler aldık. İlk aşaması güç paketinin ilk prototiplerinin alınması, entegre ve test edilmesiydi. Bu adımlar başarıyla devam etti hatta sonuçlanmaya çok yakın diyebiliriz. Ondan sonra siparişin belli bir miktara bağlanıp, getirilip, seri üretimin başlaması var. O da önümüzdeki yıl olacak bir işlem.” dedi.

 

Konya'dan savunma sanayii ihracatına 80 milyon dolarlık katkı: Konya'nın savunma sanayisi ihracatına katkı veren ve yıllık 100 binin üzerinde av tüfeği üretimi yapılan 2600 nüfuslu Huğlu Mahallesi'nden geçen yıl yaklaşık 80 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirildi.
Beyşehir ilçesine bağlı 2 bin 600 nüfuslu Huğlu Mahallesi, 100 yıla dayanan tüfek imalatıyla bölgede dikkati çekiyor.
Savunma sanayiine yönelik önemli bazı projelerde ana ve alt yüklenici firmaları da barındıran mahalledeki Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi başta olmak üzere 12 firmanın yıllık 100 binin üzerinde ürettiği av tüfeği, yurt dışı pazarlarda da ilgi görüyor.


‘Mavi Vatan'daki tehditler milli sonarla tespit edilecek: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Milli Savunma Bakanlığı ile düşük frekansta çalışan, çok daha güçlü ve kabiliyetli bir sonar geliştirmeye başladıklarını açıkladı. Varank, yeni sonarın, TF-2000 Hava Savunma Harbi Muhribi'nde kullanılacağını söyledi.
Milli Savunma Bakanlığı ile yürütülen proje, askeri gemilere entegre edilebilecek.
Türkiye, prototip üretimleri başlayan projeyle bu teknolojiye sahip az sayıda ülkeden biri olacak.

 

HAVELSAN, Gemi Veri Dağıtım Sistemi ürün ailesinin 41'inci üretimi gerçekleştirildi: HAVELSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen Gemi Veri Dağıtım Sistemi ve Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi (GVDS/DBDS) ürün ailesinin 41'incisi üretildi.
Sistemin ilk teslimatından bu yana geçen 14 yılda 10 denizaltı için DBDS, 31 su üstü gemisi için GVDS üretilerek yurt içinde ve yurt dışında başarıyla kullanıma alındı.

 

Türk Astronot eğitimi için Axiom Space ile anlaşma imzalandı: Milli Uzay Programı hedeflerinden olan Türk Astronot ve Bilim Misyonu kapsamında Axiom Space ile anlaşma yapıldı.
İmza törenine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kaçır, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Axiom Space CEO’su Michael Suffredini, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ve TÜBİTAK UZAY Enstitü Müdürü Mesut Gökten katılım sağladı.
İş birliği zaptı ile uzay araştırmaları, teknolojileri ve uygulamaları alanında iki ülke insan kaynağı yetiştirecek, bilgi ve tecrübe paylaşımı yapacak. Yörünge altı uçuşlar, fırlatma, roket, görüntüleme uydu sistemleri alanlarında ortak Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirecek.

 

NASA araba büyüklüğündeki aracı asteroite çarpacak: NASA önümüzdeki pazartesi araba büyüklüğünde bir uzay aracı olan DART'ı, kasıtlı olarak bir asteroide çarptırmayı planlıyor. Dünyayı olası meteor yağmurlarından koruyup koruyamadığı test edilerek tarihte bir ilke imza atacak.
Çarpma meydana geldikten sonra durumu incelemek için Avrupa Uzay Ajansı'nın Hera görevi devreye girecek.