SAHA Bülten | SAYI 21 | 18.12.2022

Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa'nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul'un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.

 

 


SAHA SÖZLÜK: Dijital Gölge - Digital Shadow Kablosuz Güç - Wireless Power
Elektromanyetik alanları kullanarak, elektriksel gücün kablosuz olarak iletilmesidir.

 

 


SAHA İstanbul ile Hırvatistan Savunma Sanayi Rekabetçi Kümelenmesi (HKKOI) arasında İşbirliği Protokolü imzalandı.
Anlaşma ile iki küme arasındaki etkileşimin artırılması; üye firmalar arası işbirliği ve destekli projelerde ortak çalışmalar konularında mutabakat sağlandı.

 


Türkiye İnovasyon Haftası:

  • Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ticaret Bakanlığı katkılarıyla düzenlenen ve inovasyona yön veren tüm paydaşları bir araya getiren Türkiye İnovasyon Haftası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İHA'lardan, SİHA'lardan ve sonrasında insansız deniz araçlarından konuşmaya başladıklarını belirterek, “Bir şeyleri takip etmek değil, bir şeyleri yeniden yapmanın habercisi oldu.” dedi.
  • Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim ortağı olduğu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ticaret Bakanlığı katkılarıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası programına katılarak konuşma yaptı.
  • Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar: Bayraktar Kızılelma, Türkiye'yi savunma sanayisinde bir üst lige taşıyacak, düşük görünürlük özelliğine sahip, ses hızına yakın ve ses hızının üzerine çıkabilecek varyantları da olan, gerçekten çok kritik seviyede önemli ve stratejik bir proje.
  • Bayraktar: Baykar'ın ürün gamı hakkında bilgi veren Bayraktar, Bayraktar AKINCI TİHA'ya diğer savunma sanayisi firmalarıyla birlikte yaptıkları ortak çalışmalarla daha da kabiliyet kazandıracaklarını söyledi.

 

 

Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi:

  • Baykar'ın öz sermayesiyle milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
  • Baykar'dan yapılan açıklamaya göre, Tekirdağ Çorlu'da bulunan Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde ilk uçuş öncesi gerekli testlerin tamamlanmasıyla birlikte saat 14.59'da havalanan Bayraktar Kızılelma, 15.17'de ilk uçuşunu başarıyla tamamlayarak iniş yaptı. Bayraktar Kızılelma'nın 18 dakika süren ilk uçuşu Türk havacılık tarihinde yeni bir dönemin perdesini açtı.

 

Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi TRG-230-iHA hedefi tam isabetle vurdu: Baykar'a ait Akıncı TİHA'dan ateşlenen ve Roketsan tarafından üretilen, Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan TRG-230-iHA ile 100 kilometre üzerindeki hedef tam isabetle vuruldu.
Roketsan'ın Twitter hesabından, TRG-230-İHA füzesinin atışına ilişkin paylaşım yapıldı.
Bayraktar'ın Akıncı TİHA'sından ilk atışı yapılan ve Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan #TRG230IHA ile 100 kilometre üzerindeki hedefin tam isabetle vurulduğu bildirilen paylaşımda, “Milli mühendislik kabiliyetlerimizle sınırları aşmaya devam ediyoruz.” ifadesi kullanıldı.

 

 

“Türkiye'nin İlk Yerli Tasarım Lokomotif Motoru” tanıtıldı:

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Bugün tanıtımını yaptığımız Özgün Motor, ülkemizde sıfırdan tasarlanan ve üretilen, aynı zamanda lisans hakları da yüzde 100 ülkemize ait olan ilk ve tek lokomotif motoru özelliğini taşıyor.” dedi.
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü'nde (RUTE) düzenlenen “160 Serisi Özgün Motor Ailesi Lansmanı"na katılan Varank, neredeyse her gün yüksek teknoloji ve ileri tasarım becerileri gerektiren yeni başarı hikayelerini kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.
  • Motorun 8, 12 veya 16 silindirli olarak 2 bin 700 beygire kadar 3 farklı konfigürasyonda üretilebileceğini aktaran Varank, seri üretimin Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) tarafından gerçekleştirileceğini ve kullanımının yaygınlaştırılacağını anlattı.

 

 

BTK Akademi Kariyer Zirvesi 22’ düzenlendi:

  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK), BTK Akademi'nin girişimiyle düzenlenen “BTK Akademi Kariyer Zirvesi 22”‘ başarı hikayeleri oturumuna ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ve TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü Mahmut Akşit katıldı.
  • Oturuma başkanlık yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Türkiye'nin AR-GE, teknoloji geliştirme ve inovasyon çalışmalarında son yıllarda katettiği mesafeye ilişkin bilgiler verdi.
    Bu alandaki çalışmalarının en dikkat çekici sonuçlarının savunma sanayisinde görüldüğünü vurgulayan Kacır, son olarak Baykar tarafından geliştirilen ve ilk uçuşunu yapan Kızılelma ile dünya tarihine imza atılacak bir gelişmeye ulaşıldığını belirtti.
  • TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit, konuşmasında ağırlıklı olarak bütün dünyaya parça üreten şirketin, zamanla gelişen kabiliyetler ve altyapı olanaklarıyla motor tasarlayıp üretir noktaya geldiğini söyledi.

 

 


BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları düzenlendi: Metal İşleme Teknolojileri, Sac İşleme Teknolojileri ve Otomasyon fuarlarını tek çatı altında buluşturan BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları düzenlendi.

  • Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliğinde KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin destekleriyle düzenlenen fuarlara, Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi ev sahipliği yaptı.
  • Bursa Valisi Yakup Canbolat, etkinliğin açılışında fuarların makine imalat sektörünün tüm paydaşlarını kentte buluşturacağını söyledi.
  • Canbolat, 4 gün sürecek ticari faaliyetlerle ülke ve bölge ekonomisine önemli bir katma değer sağlanacağını belirterek, katılımcıların neredeyse yüzde 80'inin yerli ve milli üreticilerden oluştuğunu vurguladı.

 


İnsansız deniz araçları ailesini genişletiyor:

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Demir, insansız deniz araçları ailesini genişletmeye devam ettiklerini belirterek, “Projenin 3'üncü aşamasında 8'li sürü mimarisini hayata geçirdik. Hedefimiz İDA'larda da öncü olmak.” ifadelerini kullandı.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabından, Başkanlıkça başlatılan, ASELSAN ve alt yüklenici KOBİ'leri tarafından yürütülen Albatros-S insansız deniz araçları (İDA) Sürü Projesi ile ilgili video paylaştı.

 

Türkiye'nin yeni helikopteri T70'te ilk teslimat yapıldı: Yerli aviyonik sistemler, transmisyon, iniş takımı, dinamik parçalarla nihai montaj ve kalifikasyon testleri tamamlanan ilk T70 Helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığına teslim edildi.

  • Genel Maksat Helikopter Programı kapsamında üretilen ilk T70 Helikopteri, Jandarma Genel Komutanlığının kullanımına sunuldu.
    Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ana, ASELSAN, TEI, Alp Havacılık ve Sikorsky alt yükleniciliğinde üretilen T70 Genel Maksat Helikopteri'nin teslimatları başladı.
    Program kapsamında, Sikorsky firmasının S70i Helikopteri'nden yola çıkılarak geliştirilen T70 Genel Maksat Helikopteri, Türkiye'de lisans altında üretim modeliyle, farklı kullanıcılara teslim edilecek.
  • Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğünün helikopterin kullanıcıları olması planlanıyor.
  • NUROL Makina tarafından geliştirilen Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç: YÖRÜK 4X4
    Personel kapasitesi: 7
    Ergonomik dizayn
    Patlak gider lastik

 

 

Türkiye'nin kıyıdaki yeni muhafızı “Barbaros” göreve hazırlanıyor: ROKETSAN tarafından geliştirilen Barbaros Kıyı Savunma Sistemi, milli füzeler Atmaca ve Çakır'ı kullanarak denizdeki tehditleri etkisiz hale getirecek.

  • Yakın zamanda test atışı gerçekleştirilen ve “Barbaros” ismi verilen kıyı savunma sistemine ilişkin ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, silah sisteminde milli gemisavar füzesi Atmaca ve milli seyir füzesi Çakır'ın kullanılabileceğini anlattı.
  • Barbaros'un özellikle denizdeki tehditleri bertaraf edecek özelliklere sahip, mobil bataryalardan oluşan bir kıyı savunma sistemi olacağını belirten İkinci, sistemin ilk atışını birkaç ay önce Sinop'ta kıyıdan gerçekleştirdiklerini anımsattı.
  • “Barbaros Kıyı Savunma Sistemi 5 dakikadan kısa sürede yer değiştirebilen, denizdeki hedeflere karşı Advent Savaş Yönetim Sistemi ve ağ destekli yetenekleri kullanan, radar sistemlerinden gelen bilgileri kendi içerisinde birleştirip hedef angajmanı yapabilen bir sistem olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Deniz Kuvvetlerinin hizmetine girecek.

 

 

Türkiye Uzay Ajansı, Ay'a gönderilecek uzay aracına ilişkin ilk detayları paylaştı: Türkiye Uzay Ajansının (TUA) hazırladığı Milli Uzay Programı içinde yer alan “Ay Araştırma Programı-1 (AYAP-1)” için tasarlanan uzay aracına ait ilk detaylar paylaşıldı.

  • Uzay aracı görselinin yer aldığı paylaşımda, yönlendirilebilir güneş paneli, S-Bant alıcı ve verici yama antenler, sabit güneş paneli, yardımcı itki motorları, ana itki motorları, yıldızizler, yönlendirilebilir X-Bant anteni, yüksek çözünürlüklü kamera gibi bileşenler gösterildi.
  • TUA'dan edinilen bilgiye göre, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından tasarlanan uzay aracı iki ayrı modülden oluşacak.
  • Platform modülü, hem Ay'a ulaşmak için gereken ateşlemelerin yapılması hem de Ay'a ulaştıktan sonra gerçekleştirilecek seyrüsefer, görüntüleme ve bilimsel veri toplama gibi görevlerin yerine getirilmesi için gereken çeşitli alt sistemleri barındırıyor.

 

 

Yeryüzündeki suları daha detaylı inceleyecek uydu California'dan fırlatıldı: ABD-Fransa işbirliğiyle geliştirilen araştırma uydusu, okyanuslardan, göllerden ve nehirlerin daha detaylı veri toplayarak küresel ısınma ile mücadeleye katkı sağlayacak bir haritalama çalışması için yörüngeye gönderildi.

  • Yüzey suyu ve okyanus topoğrafyasının kısaltması olan SWOT isimli uydu, Kaliforniya'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden SpaceX'in Falcon 9 roketiyle fırlatıldı.
  • Kennedy Uzay Merkezinin Twitter'daki açıklamasında, “Görev, Dünya'nın suyunu her zamankinden daha yüksek çözünürlükte görecek. Uzay aracının cihazları, 100 metreden daha geniş olan neredeyse tüm nehirlerin uzunluğunu ilk kez üç boyutlu olarak gözlemleyecek.” ifadelerine yer verdi.

 

 

Çin, “Şiyan-21” uydusunu fırlattı: Çin, uydu teknolojisi testleri ve detaylı yer gözlemleri için tasarladığı “Şiyan” sınıfı yeni yer gözlem uydusunu uzaya gönderdi.
Xinhua ajansının haberine göre “Şiyan-21” uydusu, Long March-11 roketiyle Siçuan eyaletindeki Şiçang Uydu Merkezi'nden fırlatıldı.

  • Uydunun, fırlatışın ardından planlanan yörünge konumuna yerleştiği bildirildi.
  • Fırlatış, Long March roketleriyle gerçekleştirilen 456'ncı başarılı taşıma görevi oldu.
  • Adı Çince “deney” anlamına gelen uydunun, uzay çevresinin gözlenmesine yönelik yörünge teknolojilerinin test edilmesinde kullanılacağı bildirildi.
  • İlk kez 2004'te uzaya fırlatılan Şiyan uydularından 25'i halen yörüngede aktif halde bulunuyor.

 

 


James Webb Uzay Teleskobu “pırlanta” gibi parlayan yeni bir galaksi görüntüledi: Teleskobun yeni görüntüsü, Yeniden İyonlaşma ve Mercekleme Bilimi için Samanyolu Dışı Alanlar (PEARLS) adlı gözlem programının bir parçası olarak çekildi.

  • PEARLS kapsamında James Webb'den çekilen fotoğrafla, “pırlanta” gibi parlayan yeni bir galaksi görüntülendi.
  • Fotoğrafın, evrenin ilk “görülebilen en sönük gök cisminin” ve “en geniş alanının” yakalandığı görüntülerinden biri olduğu belirtildi.
  • Uzayın Kuzey Ekliptik Kutbu isimli bir kısmına odaklanan James Webb teleskobu, çıplak gözle görülebilenden 1 milyar kat daha sönük olan gök cisimlerini görüntülemek için sekiz farklı yakın kızılötesi ışık rengi kullandı.