SAHA Bülten | SAYI 7 | 4.9.2022

Avrupa'nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul'un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.

Bir bağımsızlık mücadelesinin zaferi…
Bir ulusun özgürlüğüne kavuştuğu gün…
30 Ağustos Zaferi'nin 100. yıldönümü milletimize kutlu olsun!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimizi minnetle anıyoruz…

SAHA SÖZLÜK: Aerodinamik - Aerodynamic:
Hareket eden havanın bilimi ve bunun akış alanına bir engel olarak yerleştirilmiş katı cisimler üzerindeki etkisidir.

SAHA İSTANBUL “TEKNOFEST Karadeniz'de: Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanında 30 Ağustos Salı günü başladı.
TEKNOFEST KARADENİZ'de Türkiye'nin havacılık ve uzay sanayisi, savunma sanayisinde yerli ve milli üretimi yapılan insansız savaş araçları, helikopter ve jet sergileniyor.
Festival boyunca Türk Hava Kuvvetlerine bağlı Türk Yıldızları ve Solo Türk, Samsun semalarında gösteri uçuşları gerçekleşti.
TEKNOFEST Karadeniz'de; tüm savunma, havacılık ve uzay sanayii takipçileri G28 nolu standında ağırlandı.
Bölgedeki SAHA firmalarıyla bir araya gelindi ve yaklaşan SAHA EXPO etkinliği hakkında bilgi paylaşıldı.

 

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş TEKNOFEST Karadeniz'de röportaj verdi: Keleş, “TEKNOFEST'ten baktığımızda Türkiye çok hızlı bir ivme ile yeteneklerini geliştirdi. Tecrübe birikimleri, Nohall geliştirme ve Arge süreçleri, ciddi bir mali potansiyel ve tabana yayılmış bir teknolojik, endüstriyel ekositem ve mühendislik altyapısı gerektiriyor. Tüm bunlar kobiler nezdinde taban bulan yukarda artık ete kemiğe bürünen uçak, gemi, tanka dönüşen sistemlerdi. Bugün gelinen nokta çok iyi. ” dedi.
Milli insansız savaş uçağı Bayraktar ‘Kızılelma’ ilk kez TEKNOFEST Karadeniz'de sergilendi. İlhami Keleş, ‘’Kızılelma yakın gelecekte bütün ülkelerin taarruz hava güçlerinin en az yüzde 65’ini işgal edecek bir konsepttir. Türk milleti açısından teknolojinin ‘Kızılelma’sı oldu. Kızılelma’yı envanterimize almaya başladığımız zaman, müttefik ülkelerin kullanımına sunduğumuz zaman olayın rengi çok değişecek. ifadelerini kullandı.

SAHA Girişim Programı: SAHA İstanbul, savunma, havacılık ve uzay sektörlerine giriş yapan firmaların dünyaya açılmasını sağlamak amacıyla SAHA Girişim Programı başlattı.
Program; Türk savunma, havacılık ve uzay sektörünün yerlilik oranının artırılması, henüz sahip olmadığı kritik teknolojilere kavuşturulması ve uluslararası rekabette üst seviyelere taşınmasını amaçlıyor. Programda ayrıca yüksek teknoloji projesi olan girişimci firmalara eğitim, mentorluk ve yatırımcıya erişim desteği verilecek.
Teknoloji Hazırlık Seviyesi 5 ve üstü projesi olan girişimci firmaların başvurabildiği program için 15 firma seçildi.
İnsansız, modüler iş makinesi ENOCH dünyaya açılıyor: Modüler Makina AŞ tarafından geliştirilen modüler bir iş makinesi ENOCH, SAHA Girişim Programı kapsamında seçilen firmalardan biri oldu. ENOCH, elektrikli, çok amaçlı, geliştirilebilir, internete bağlı ve otonom çalışabilen insansız bir iş makinesi olarak tasarlandı.
Araç elektrik tahrikli olması sayesinde karbon salımı yapmadan çalışıyor. Araç birçok aracın işini yapabildiği için de daha az araca ihtiyaç duyulmasına ve toplam karbon salımının azaltılmasına katkı sağlıyor.
ENOCH, kabin takılarak insansız bir araçtan insanlı bir araca da dönüştürülebiliyor.
Elektrik şebekesine uzak konumlarda dizel motorlu bir jeneratör modülü eklenerek hibrit olarak çalıştırılabiliyor.


Otokar tarafından geliştirilen Modüler Zırhlı Paletli Araç: TULPAR
Ağırlık: 32 ton
7.62 mm makineli tüfek
45 ton taşıma kapasitesi
Turbo şarjlı dizel motor
TULPAR / 25-28 Ekim 2022'de #SAHAEXPO'da. İFM / İstanbul

Savunma Sanayi 2022 Ağustos ihracatı: Türk savunma ve havacılık sanayii sektörü tarafından Ağustos 2022’de gerçekleştirilen toplam ihracat, 333.9 milyon ABD Doları olarak açıklandı.
2022 yılının ilk 8 ayında gerçekleştirilen toplam ihracat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %42.2 artış ile 2.6 milyar dolar oldu.
Türk savunma ve havacılık sektörünün ihracatında, insansız hava araçları ile güdümlü mühimmatları geniş yer kaplıyor. Bu alanda, BAYKAR ve Roketsan şirketleri öne çıkıyor.
SAHA SÖZLÜK: Pulse Jet Motor - Pulse Jet Engine
Herhangi dinamik parça içermeyen ya da çok az hareketli parça içeren ve havanın sıkıştırılıp yanmasına olanak sağlayan bir jet motoru türüdür.

 


İlk yerli gözlem uydusu RASAT yörüngedeki görevini başarıyla tamamladı: TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından geliştirilen ilk yer gözlem uydusu RASAT, yörüngede geçirdiği 11 yılın ardından görevini başarıyla tamamladı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “3 yıl ömrü olacak diye tasarlanan ürün, 11 yıl boyunca ülkemize hizmet etti” dedi.

Üç bin tonluk denizaltı havuzu denize indirildi: Milli Savunma Bakanlığı Tersaneler Genel Müdürlüğü ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketi (ASFAT) arasında 17 Aralık 2019 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında tamamlanan denizaltı havuzu, Yalova'nın Altınova ilçesindeki Hicri Ercili Tersanesinde törenle suya indirildi.
Amaç: Havuz, milli denizaltı üretilmesi, denizaltıların bakım, onarım ve modernizasyon faaliyetlerinin aralıksız sürdürüldüğü Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nın denizaltı inşa ile bakım onarım altyapı ve kabiliyetlerinin arttırılması amacıyla imal edildi.


ATAK-II Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin Üretimi Başladı: TUSAŞ, T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (ATAK-II)’nin prototip üretim faaliyetlerine başladı. Helikopterin, Mart 2023’te ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyor.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerine bir ziyaret düzenleyerek TUSAŞ tarafından yürütülen projeleri inceleyerek haklarına bilgi aldı.
2023 yılında uçuşu gerçekleştirilecek Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri için TUSAŞ ve Motor Sich firması arasında yapılan anlaşmada 14 adet motor tedarik edilecek.
Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’ne ait olacak motorların ilk teslimatının 2 adet olacak şekilde Eylül 2022’de yapılması planlanıyor.
T929 ATAK-II, bu yılın ikinci yarısından itibaren yer testleri için rotor çalıştırmaya başlayacak.

 

Baykar tarafından geliştirilen Muharip İnsansız Uçak Sistemi: BAYRAKTAR KIZILELMA
5 Saat Havada Kalış Süresi
Otomatik İniş ve Kalkış
0.6 Mach Seyir Hızı
Yüksek Manevra Kabiliyeti
KIZILELMA / 25-28 Ekim 2022'de #SAHAEXPO'da. İFM / İstanbul

Selçuk Bayraktar'dan kol uçuşu: TEKNOFEST 2022, bu yıl Samsun’da gerçekleştiriliyor. Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST Karadeniz’de Hürkuş eğitim uçağı ile Bayraktar AKINCI TİHA’nın kolunda kalkarak ilk kez gerçekleşen bir uçuş gösterisinde yer aldı.

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’den SİPER Açıklaması: Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmek için gün sayan SİPER Hava Savunma Sistemi hakkında “SİPER, 2023’ün başında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girecek. Var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Birkaç gün önce yaptığımız atışta da başarıyla hedefi vurdu. Bu, projenin geldiği aşama açısından çok önemli bir gelişme.” dedi.


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 2022-2023 Uçuş Eğitim Yılı’nın açılış törenine katıldı. Bakan Akar, “Ceylan” çağrı adına sahip Filo Komutanlığının personeli tarafından karşılandı ve uçuşa yönelik “Ceylan Filo Lider Brifingi” aldı.
Kontroller sonrasında Bakan Akar, F-16 savaş uçağı ile Ege Denizi’nin kuzeyinde üçlü kol uçuşuna liderlik ederek 2022-2023 Uçuş Eğitim Yılı’nın açılış uçuşunu gerçekleştirdi.

 


TEI tarafından geliştirilen TEI-TS1400: Turboşaft Motoru
Kalkış Gücü: 1.400 shp
Çıkış Şaft Hızı: 23.000 rpm
30 sn. Tek Motor Gücü
Servis Yüksekliği: 20.000 ft
TEI-TS1400 / 25-28 Ekim 2022'de #SAHAEXPO'da. İFM / İstanbul

 


Romanya’dan Bayraktar TB2 Alımı: Romanya Savunma Bakanlığı 2 Ağustos tarihinde Bayraktar TB2 alımı için Romanya Parlamentosundan $300 milyon dolarlık bir bütçe talep etti.
Her biri 6 adet Bayraktar TB2 SİHA ve yer kontrol istasyonları ile gerekli ekipmanları içeren 3 adet TB2 SİHA sistemi ayrıca lojistik destek paketi ve personel eğitimiyle eğitim ekipmanını da söz konusu alım kapsamında.
Romanya Savunma Bakanlığı yetkilileri, “Söz konusu İHA sistemleri, Kara Kuvvetleri bünyesinde, operasyonel ortamda hareket eden ve gerçek zamanlı, sürekli veya uzun vadeli bilgi desteği sağlayan, aynı anda hedefe angajman imkânı sağlayan yapılara yöneliktir.” dedi.