SAHA İstanbul 4. Olağan Genel Kurulu Gerçekleştirildi

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 2. en büyük sanayi kümelenmesi, SAHA İstanbul 4. Olağan Genel Kurulu’ndaki seçtiği yeni yönetim kurulu ile Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine tam destek vermeye devam ediyor. Savunma sanayi zirvesini buluşturan genel kurul sonucunda, SAHA İstanbul’un yeni başkanı yine Haluk Bayraktar oldu. Bayraktar, “Her alanda tam bağımsız Türkiye hedefine ulaşıncaya kadar var gücümüzle ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz” dedi. 19 Eylül Gaziler Günü’nün de unutulmadığı yeni yönetim kurulunda, ana yüklenicilerden, KOBİ’lere kadar farklı büyüklüklerde ve sektörlerden temsilciler yer aldı.

 

Altı yıl önce 6 şahsi üye ve 21 firma ile yola çıkan, bugün ise 661 üyesi ile Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul, 4. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin katılımlarıyla gerçekleştirilen SAHA İstanbul’un 4. Olağan Genel Kurulu, aynı zamanda savunma, havacılık ve uzay sanayiinin zirvesine dönüştü.

 

SAHA Yönetim Kurulu sektörü kucakladı

Haluk Bayraktar’ın yeniden başkan seçildiği genel kurul sonucunda yeni yönetim kurulu, savunma ve havacılık sektöründeki ana yüklenicilerden, KOBİ’lere, yazılım firmalarından araştırma merkezlerine kadar geniş bir yelpazede oluştu. SAHA İstanbul’un savunma sanayine üretim yapabilecek potansiyele sahip farklı büyüklüklerdeki firmaları aynı amaç etrafında toplama vizyonu yönetim kuruluna da yansıdı.  SAHA İstanbul, Yönetim Kurulu’nda da ana yükleniciler ile KOBİ’leri buluşturdu.

Yönetim Kurulundaki firma sayısı dokuzdan, on üçe çıkan SAHA İstanbul’da; ASELSAN’dan Prof. Dr. Haluk Görgün, TUSAŞ’tan Prof. Dr. Temel Kotil, Roketsan’dan Murat İkinci, Altınay Robotik’ten Hakan Altınay, YALTEKSAN’dan İlhami Keleş, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Koyuncu, STM’den Özgür Güleryüz, OBSS’dan  Zafer Şen, Pavo Tasarım’dan Dr. Alper Özbilen, ARGOSAİ’dan Ümit Yaşar Karadeniz, Özyeğin Üniversitesi’nden Dr. İsmail Arı ve Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi’nden Dr. Ebubekir Koç yeni yönetim kurulu üyeliğine seçildi.

 

 

Genel Kurul açılış konuşmasını yapan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar;

 

“Geçmişte olduğu gibi bugün de her alandaki çığır açıcı gelişmelere karşı çıkanlar, çatlak ses çıkaranlar ve iftira atanlar olabilir. Engellemeler, yıldırmak isteyenler hiçbir zaman bitmeyecek. Ama biliyoruz ki artık Türkiye'nin "yakarız ama yurtdışına uçak sattırmayız" denilen ve fabrikaları kapatılan bir Nuri Demirağ hikayesine tahammülü yok. Uçak bombası imal ederken soba borusu üretmek zorunda bırakılan bir Şakir Zümre veya fabrikasında meydana gelen patlamayla şehit olan bir Nuri Kıllıgil deneyimine de tahammülü yok. Biliyoruz ki geliştirdiği uçağı sertifikasız uçurdu diye hapsedilen ve önü kesilen Vecihi Hürkuş yalnızlığına karşı da ses çıkaracak milyonlarca vatan sevdalısı var” dedi.

Bunlar ve benzeri hadiselerin tekerrürüne karşı en ufak bir esnekliğimiz yok. Tüm gücümüzle engellemelerin ve yıldırma politikalarının karşısında duracağız. Geçmişte gelişimin ve ilerlemenin önüne çıkarılan engeller yüzünden çok vakit kaybettik. Meydan acentelere ve distribütörlere kaldı. Ancak Türkiye artık bir yüz yıl daha kaybedemez. Bilgi ve teknoloji çağında acentelere, distribütörlere de ihtiyaç yok. Çünkü bilgi çağında ürünler eskiden olduğu gibi aracıyla değil, aracısız ve doğrudan ihtiyaç sahipleriyle buluşuyor. İşte bu yüzden Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu bu ülkenin güçlü ve bağımsız geleceği için olmazsa olmazıdır. Her alanda hayata geçirilen millileşme vizyonu tam da bu nedenlerle güçlü yarınlara ilerleyecek Türkiye'nin vazgeçilmezidir.

SAHA İstanbul’a üye firmalarının %83’ünün KOBİ’lerden oluştuğunu belirten Bayraktar, bununla birlikte bünyesinde ASELSAN, TUSAŞ, BAYKAR, ROKETSAN, MKE, ASFAT gibi kamudan ve özel sektörden ana yüklenici firmalar ve sanayi ile çalışma potansiyeli yüksek 21 üniversitemiz yer aldığını da ekledi. Bayraktar “Bu yapımızla, Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında, Kamu-Sanayi-Üniversite iş birliği ile milli yetenekler geliştirerek savunma, havacılık ve uzay sistemleri üretme potansiyeline sahip bir küme olarak öne çıkıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

 

Projelerin bütçelerinin 5,5 milyar dolar düzeyinden 60 milyar doların üzerine çıktı

 

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Türk Savunma Sanayisinin durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’de 2002 yılında sadece 62 savunma sanayii projesi yürütülmekte iken, günümüzde bu sayı 750’yi geride bıraktığını belirtti. Bu projelerin bütçelerinin 5,5 milyar dolar düzeyinden 60 milyar doların üzerine çıktığını, sektörde faaliyet gösteren firma sayısının da 56’dan 1.500’e ulaştığını paylaştı.

Sektöre yeni oyuncular kazandıran EYDEP programından bahseden Başkan Demir; “bu programla bütünlük içerisinde çalışan Yetenek Envanteri-YETEN ile sektörümüzü genişletme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.

Savunma sanayiinde yerli standart vurgusu yapan Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, "Önümüzü tıkayacak derecede detaylı ve çok uzun süreçlere tekabül eden faaliyetler yerine kendi standartlarımızla gitmek çok daha yerinde olacaktır" dedi.

 

Kendi standartlarımızla gitmek çok daha yerinde olacaktır

 

Savunma sanayii çalışmalarının yerli standartlarla sürdürülmesi gerektiğini ifade eden Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ise, “Biraz boş bıraktığımız, dışa bağımlığı bir anlamda kabul ettiğimiz, sertifikasyon ve kalifikasyon gibi süreçlere teslim olduğumuz, kendi iç ve yerli çalışmalarımızı biraz ihmal ettiğimiz bir alan olduğu için sivil havacılık alanına da özel bir ilginin olması gerektiğini, kendi kural ve regülasyonlarımızı çok hızlı hayata geçirmek, bu konuda uzmanlar yetiştirmek zorunda olduğumuzu belirtmek istiyorum. Aynı şekilde savunma sanayisinde de yabancı standartlar, askeri standartlara bağlı kalarak bazı projelerde önümüzü tıkayacak derecede detaylı ve çok uzun süreçlere tekabül eden faaliyetler yerine kendi standartlarımızla gitmek çok daha yerinde olacaktır. Artık bir şeyleri yerlileştirmek kadar dünyada insanların bakacağı, özeneceği, ‘Türkiye’de bunlar da yapılıyor’ diyeceği, onların bizim peşimizden koşmaya çalışacakları teknolojilerin de sık sık konuşulması, yeni buluşlar, oyun değiştirici taktik ürünlerden bahsedeceğimiz ürünlerin yakın olduğunu umuyorum” dedi.

SAHA İstanbul Genel Kurulunda önemli mesajlar veren Başkan Demir, KOBİ’lere de birtakım önerilerde bulundu. “Kobilerimizden de ürünlerini katma değerli ürünlerle çeşitlendirerek diğer sektörlere de hizmet vermelerini öneriyoruz. Bu sayede geniş bir savunma sanayi eko sistemiyle hem ihracat fırsatlarının değerlendirilmesinde hem de çoklu kullanım prensibiyle diğer sektörlere hizmet vermek suretiyle büyümeye devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

 

Başarının ardındaki temel motivasyon maddi kazanç değil, bu millete güzel ülkemize hizmet etme aşkıdır

 

Son olarak kürsüye çıkan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sözlerine, “SAHA İstanbul 4. Olağan Genel Kurulu vesilesiyle sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum…” diyerek başladı. SAHA İstanbul’un çalışmalarının sistemli ve özverili bir çalışmanın ürünü olduğunu ve bu gelişimi memnuniyetle takip ettiğini belirten Bakan Varank, “…biliyoruz ki, bu başarının ardındaki temel motivasyon maddi kazanç değil, bu millete güzel ülkemize hizmet etme aşkıdır. Vatansever kodlara sahip böyle girişimler sayesinde ülkemizin savunma, havacılık ve uzay konusunda dünyada öncü bir konuma yükseleceğine ben yürekten inanıyorum” dedi.

 

Sanayi kümelenmelerini geliştirmeyi ve ulusal ekosisteme dahil etmeyi hedefleyen çalışmalar yürütüyoruz

 

Milli sistemlerin geliştirilmesinin ülke için önemine değinen Bakan Varank, Milli CNC ve ERP sistemleri gibi SAHA İstanbul’un başlattığı inisiyatiflere gerekli destekleri sağladıklarını belirtti. Yine Bakanlığın SAHA ile yerelde şehirlerimizde sanayi kümelenmelerini geliştirmeyi ve ulusal ekosisteme dahil etmeyi hedefleyen çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

 

Fedakâr ve adanmış kadrolarla, başarının mukadder olacağı da apaçık bir gerçek

 

Ülke olarak kat edecek uzun bir yolumuz olduğunu söyleyen Bakan Varank, “Bu uzun ve meşakkatli bir süreç. Ancak fedakâr ve adanmış kadrolarla, başarının mukadder olacağı da apaçık bir gerçek” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, hükümetimizle birlikte ülkemizi başarıya götürecek bu tarz çabaların büyük bir memnuniyetle her zaman yanında olacağını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının faaliyetlerinden ve 21-26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşecek olan TEKNOFEST’in ülkeye ve gençlere olan katkısından bahseden Bakan Varank, son olarak SAHA İstanbul yönetimini ve paydaşlarını özverili çalışmaları dolayısıyla tebrik etti.