MKE-SAHA Tedarikçi Buluşmasını Ankara'da gerçekleştirdik

Türkiye Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla yola çıkan ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul ile Türkiye’nin yerli Savunma Sanayi gücü Makine Kimya Endüstrisi (MKE), sektörün gelecek vizyonunu geliştirmek amacıyla tedarikçiler ile firmaları Ankara’da düzenlenen bir organizasyonla bir araya getirdiler. MKE’nin yerli ve milli sanayimiz ile ortak hareket etme stratejisi doğrultusunda, potansiyel tedarikçileri MKE ile buluşturan toplantıya ilgi yüksek oldu. İlk kez düzenlenen “Savunma Sanayi Tedarikçilerle Buluşma” toplantısında, 1274 katılımcı ve 612 firma yer aldı. Toplantıda, MKE fabrikalarının bilgilendirmesi yapıldı ve 918 adet B2B görüşmeyle rekor sayıya ulaşıldı.

 

Türkiye’nin yerli ve milli savunma sanayinin gelişmesinde en önemli güçlerinden biri olan Makine Kimya Endüstrisi (MKE) ve sektörü tek çatı altında toplayarak yeni iş birliklerinin oluşturulması, sektörün dünya vizyonunun geliştirilmesi konularında önemli destekler veren ve Avrupa’nın en büyük Sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul, ortak hareket etme stratejisi ile Ankara’da önemli bir toplantıya birlikte ev sahipliği yaptılar. ATO Congresium’da düzenlenen organizasyonla MKE, Potansiyel tedarikçileri ile buluştu. Katılımın çok yüksek olduğu toplantıda, 1274 katılımcı ve 612 firma yer aldı.

 

MKE Tedarikçi bilgilendirme sunumu ile başlayan toplantıda, MKE’nin Gazi Fişek Fabrikası, Mühimmat Fabrikası, Kapsül Fabrikası, Makine ve Teknoloji Fabrikası, MKE Silah Fabrikası, Çankırı Silah Fabrikası, Ağır Silah Fabrikası ve MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası katılımcılara detaylı sunumlarla tanıtıldı. Türkiye’nin yerli ve milli Savunma Sanayinin gücü olan MKE’nin yerli ve milli sanayi ile ortak hareket etme stratejisi doğrultusunda düzenlenen ve SAHA İstanbul iş birliğiyle organize edilen MKE Tedarikçi Buluşmasında 918 adet B2B görüşme gerçekleştirildi.

 

Türkiye Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, MKE Genel Müdürü İlhami Keleş ve SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça’nın konuşmalarıyla başlayan “MKE – SAHA İstanbul Tedarikçi Buluşması”nda sektördeki son gelişmeler de paylaşıldı.

 

 

SAVUNMA VE HAVACILIK TEKNOLOJİLERİMİZ GELİŞTİKÇE, İHRACATIMIZ YÜKSELİYOR

Toplantının açılış konuşmasını yapan İlhami Keleş; “ Programda her tedarikçimiz seçmiş olduğu konu başlığına göre tanımlanan saatlerde firma yetkililerimiz ile B2B yaparak teknolojilerini, fikirlerini, ürünlerini tanıtma fırsatı buluyor. Bu organizasyon ile çok önemli bir networking sağlamış oluyoruz.  Makine ve Kimya Endüstrisi, geçmişte olduğu gibi geleceğin Türkiye’sinde de bilgi ve tecrübesiyle ülkemizin ihtiyacı olan savunma sanayii ürünlerini her koşulda yüksek kalite ile üretmek misyonu ve güçlü bir Türkiye için savunma sanayii alanında yetenekleri ve kurduğu iş birlikleri ile yenilikçi, rekabetçi ve kaliteli ürünler üreterek tercih edilen küresel bir marka olmak vizyonuyla ülkemizin gücüne güç katmaya devam etmektedir” dedi.

 

Savunma Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, sektördeki yerli teknolojilerin başarılarına dikkat çekti ve sektör hakkında bilgiler verdi. MKE Genel Müdürü İlhami Keleş ise, Makine Kimya Endüstrisi’nin köklerinin 15’inci yüzyıla kadar uzandığına dikkat çekti ve şunları söyledi ; “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacını güvenli ve istikrarlı bir biçimde karşılamak, yüksek teknolojiye sahip, harp silah ve araçlarını yurt içinde üretmek ve bunun için alt yapı oluşturacak üretim tesislerini kurmak amacıyla hareket eden MKE, bugün, yurdumuzun değişik bölgelerinde yer alan 10 Fabrika ve 2 İşletme ile 5, 56 mm - 203 mm arasındaki tüm kalibrelerde silah ve mühimmatı tek çatı altında üretme kabiliyetine sahip tek kuruluştur. Makine ve Kimya Endüstrisi, mühimmat grubu, silah grubu, roket grubu, patlayıcı maddeler ve piroteknik ürünler, gaz maskeleri, barut tipleri ile pirinç ve çelik malzemeler gibi ürün kategorileriyle geleceğin silah sistemlerinin üretimi konusunda teknolojiyi tecrübeyle buluşturmaktadır.

 

SAVUNMA SANAYİNDE TANITIM VE İHRACAT HIZ KAZANDI.  ORTA ASYA VE ORTADOĞU BAŞTA OLMAK ÜZERE DÜNYA DAHA FAZLA TÜRK SAVUNMA SANAYİ SİSTEMİ ALIYOR ARTIK. 2023 HEDEF 6 MİLYAR DOLAR

 

Yerli Savunma sanayinin gelişiminde önemli katkılara imza atan SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça ise, sadece üretimde değil teknoloji geliştirmek konusunda da yerli firmaların ve girişimcilerin SAHA İstanbul çatısı altında güç birliği yaptığını söyledi. Levent Kerim Uça, konuyla ilgili şu bilgileri verdi : “ Türk savunma, havacılık ve uzay sektörünün yerlilik oranının artırılması, kritik teknolojilere kavuşturulması ve uluslararası rekabette üst seviyelere taşınması için 8 sene önce 27 üye firma ile yola çıkan SAHA İstanbul, kısa sürede büyük bir ilerleme kaydederek bugün 39 şehirden 52 farklı alanda üretim yapan 960 firması ve 26 üniversitesi ile yalnızca Türkiye’nin değil aynı zamanda da Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesidir. SAHA İSTANBUL, bünyesindeki 10 Teknik Komite ile savunma, havacılık ve uzay sanayimizin ihtiyaç duyduğu konularda projeler ve ürünler geliştiriyor, ülkemizde üretilmeyeni üretmek, dünyada da oyun değiştiren teknolojileri geliştiren bir ülke olarak yer almak için üye firmalarıyla birlikte çalışıyor. SAHA İSTANBUL üyelerinin kurumsal kapasitelerini artırmak, üyeler arasında iş birliğini güçlendirmek, kamu kurumları ve STK'lar ile ilişkileri geliştirmek, Ar-Ge ve yenilikçilik çalışmaları desteklemek ve üyelerimizin rekabet gücünü yükseltmek için bugünkü gibi etkinlikler organize etmeye devam ediyoruz”.  

 

SAHA İSTANBUL’un organize ettiği ve artık uluslararası bir kimlik kazanan SAHA EXPO fuarının dördüncüsünü 22-26 Ekim 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde 90 bin m2 alanda düzenleneceğini hatırlatan SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça; “ Türkiye’nin yükselen savunma ve havacılık üretim potansiyelini ve bağımsız üretim gücünü sergilemek için uluslararası bir platform olarak hizmet veren SAHA EXPO’da; savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayinin stratejik öneme sahip birçok yüksek teknoloji ürünü yer alacak. Bunların yanı sıra sektörün insan kaynağını güçlendirmeye yönelik faaliyetlerine de devam eden SAHA İSTANBUL; SAHA Akademi ile SAHA’da yer alan firmaların teknik yönden insan kaynağı ihtiyacını takviye etmek, geliştirmek ve bu kapsamda SAHA MBA programıyla üretmeyi bilen sektöre lider yöneticiler yetiştirmeyi hedefliyor. Üst düzey bürokratlar ve sektör liderlerinin de bizzat eğitici olarak yer aldığı Türkiye’nin en prestijli, odaklı ve iddialı MBA programını TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliği ile gerçekleştiriyor” dedi.