Milli Muharip Uçak KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Milli Muharip Uçak Geliştirilmesi (KAAN) Projesi, Türkiye'nin 5. nesil muharip uçak kabiliyetlerini geliştirmeyi ve dünya çapında sayılı ülkeler arasında yer almayı hedeflemektedir. Bu proje kapsamında, 2020'li yılların sonundan itibaren F-16 uçaklarının yerini alacak yeni nesil savaş uçağının tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmektedir. KAAN, düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi yüksek teknolojik kabiliyetlere sahip olacak ve hem hava-hava hem de hava-yer muharebeleri için üstün yetenekler sunacaktır.

Milli havacılık ve uzay firması TUSAŞ ile proje kapsamında 5 Ağustos 2016 tarihinde sözleşme imzalanmış olup, proje takvimi 17 Eylül 2018 tarihinde başlamıştır. Ön tasarım gözden geçirme (PDR) kilometre taşı ise 2023 yılı başında tamamlanmıştır.

Proje, yerli sanayinin maksimum düzeyde kullanılmasını hedeflemekte olup, özgün tasarım faaliyetleri ve kritik alt sistemlere yönelik teknoloji geliştirme ve yerlileştirme çalışmaları yürütülmektedir.

KAAN'ın ilerleyen aşamalarında, 18 Mart 2023 tarihinde motor çalıştırarak hangardan çıkış yapması ve yavaş taksi faaliyetinin başarıyla gerçekleştirilmiş olması gibi önemli kilometre taşları hedeflenmektedir. Ayrıca, mühendislik prototipinin ilk uçuşunun 2023 yılı sonunda gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

 

 


Teknik Özellikleri

Kanat Açıklığı
14 m (46 ft)

Uzunluk
21 m (69 ft)

Yükseklik
6 m (20 ft)

İtki
2x 29.000 lb
 
Azami Hız
1,8 Mach
 
Servis Tavanı
55.000 ft
 
Pozitif / Negatif G Limiti
+9g / 3,5g