BUSINESS TURK Haluk Bayraktar Röportajı

Saygıdeğer Haluk bey,ilk sorum biraz uzunca olacak. Siz hem Türkiye'nin en önemli Savunma Sanayii firmalarından birisinin Genel Müdürü olmanın yanı

sıra, T3 Vakfı'nın ve SAHA İstanbul'un Yönetim Kurulu Başkanlığını deruhte ediyorsunuz. Türkiye, malumunuz son yıllarda Savunma Sanayinde çok önemli mesafeler kat etti, kendi kendine yeten, hatta dışarıya teknoloji ve ürün ihraç eden bir ülke konumuna yükseldi.

Öncelikle, Türkiye'nin Savunma Sanayindeki başarılı çalışmaları konusunda değerlendirmelerinizi almak istiyorum.

Buna ilave olarak, Kardeş Devletleri, Azerbaycan, Özbekistan ve Kazakistan ile TAİ ve ASELSAN'ın sadece ürün ihracatı değil ortak çalışmaları var.Aynı şekilde Pakistan, Katar gibi İslam ülkeleri ile de ortak çalışmalar yürütülüyor. Ukrayna Türkiye ile ortak çalışmak yapma isteğini, en üst perdeden dile getirdi. Tüm bunlara bakarak,Türkiye için artık bu alanın en önemli aktörlerinden birisi diyebilir miyiz?

 

Milli Teknoloji Hamlesi, yaklaşık 20 yıldır Türkiye'de başarıyla sürdürülüyor. Savunma sanayindeki yerlilik oranları bugün yüzde 20'lerden yüzde 70'lere ulaşmış durumda. Bugüne kadar verilen emeklerin karşılığını, özellikle son yıllarda almaya başladık.

Başarıyla yürütülen Milli Teknoloji Hamlesi'nin temelini ise sanayicilerimizin yüksek motivasyonu ve Ar-Ge çalışmaları oluşturuyor. Elde edilen başarılar hepimizin motivasyonunu da arttırıyor. Her geçen gün yurtdışından satın almakta olduğumuz bir ürün, alt sistem ya da alt sistem bileşeninin yerlileştirildiğine hep birlikte şahit oluyoruz.

Türkiye, sahip olduğu üretim potansiyelini savunma ve havacılık sanayisinde oldukça verimli şekilde gerçeğe dönüştürmüş durumda. Türkiye artık; İHA, SİHA, gemi,

askeri kara aracı, radar ve elektronik harp sistemleri ve akıllı mühimmat gibi yüksek teknolojili ürünleri kendi üretebilen bir ülke. Türk Silahlı Kuvvetlerinin deniz, hava ve kara sistemlerinde ve platformlarında, çok ciddi oranda yerlileşmenin yaşandığı bir döneme, hep birlikte tanıklık ediyoruz. Türkiye SİHA üretebilen dünyadaki 3-4 ülkeden biri... Kendi ihtiyaçlarımızı karşılamanın yanı sıra ihracat da gerçekleştiriyoruz. Sizin

de belirttiğiniz gibi Katar ve

Ukrayna Baykar olarak SİHA ihracat ettiğimiz ülkeler arasında yer alıyor. Genel olarak sektöre baktığımızda

2019 yılında en yüksek aylık ve yıllık ihracat rakamlarına imza atıldı. 2019 yılında savunma sanayi sektörünün ihracatı rekor bir artışla 3 milyar 68 milyon dolar oldu. 2019 yılı savunma sanayi yurt içi ve yurt dışı satışlar toplamı 10 milyar 884 milyon dolara ulaştı.2020 yılı da savunma sanayi için oldukça başarılı başladı. Türk Savunma ve Havacılık Sanayi tarafından 2020 yılının Ocak ayında yapılan toplam ihracat 166 milyon 936 bin dolar açıklanmıştı.

2020 yılının Şubat ayında yapılan toplam ihracat ise 181 milyon 761 bin dolar olarak gerçekleşti.

Böylelikle sektör tarafından 1 Ocak- 29 Şubat 2020 tarihleri arasında yapılan ihracat, bir önceki yılın aynı döneminde göre %5'lik artış göstererek 348 milyon 697 bin dolar oldu. Tüm dünya için oldukça zor bir yıl olan 2020 yılını henüz tamamlamadık ama 2020 yılı da savunma sanayi için oldukça başarılı ilerliyor. 2020 yılını da yeni bir rekorla tamamlayacağımıza inanıyoruz.

Yüksek teknolojinin hakim olduğu savunma ve havacılık sanayi, katma değeri en yüksek sektörlerden biri

Türkiye artık bu alandaki gelişmişlik düzeyini, dünya standartlarında üretim yapabilme potansiyelini ve yeteneğini tüm dünyaya göstermiş durumda.

Türkiye artık teknolojiyi alan değil; üreten bir ülke yolunda emin adımlarla ilerliyor. Her geçen yıl

artarak büyüyen bu potansiyele paralel olarak gelecek yıllarda çok daha fazla savunma firmasını başarılarıyla anıyor olacağız. Aynı oranda ihracatımızın artacağına inanıyorum.

Sanayi tarafında böyle motive edici gelişmeler yaşanırken Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) çok daha farkı bir misyon ile ülkemizin geleceğine hizmet ediyor. Burada hedef tamamen gençler... Tam bağımsız ve güçlü Türkiye hayalinin gençlerin gayreti ile gerçeğe dönüşebileceğine inanıyoruz. Eylül ayında Gaziantep'te gerçekleştirdiğimiz TEKNOFEST 2020, geleceğimiz adına gençlerin hayallerini projelere dönüştürdüğü, projelerin de girişime doğru yönlendireceği bir serüvenin en önemli adımlarından bir tanesi oldu. Milli Teknoloji Hamlesi'nin en temel yapı taşlarından birisi olan

Teknofest, 63 paydaş kuruluş ile dünyanın en büyük havacılık uzay ve teknoloji festivali... Yarışmalara katılan, Teknofest'i ziyaret eden, oradaki heyecanı içinde hisseden her gencimiz, çocuğumuz gelecek için ülkemiz adına bir umut.

Kısaca özetlemek gerekirse;evet Türkiye bu alanın en önemli aktörlerinden biri haline geldi.

Gerek artan ihracat rakamları, gerek işbirliği yaptığı ülkelerde sergilediği potansiyeli, artan yerlileştirme rakamları ve gençlerine yaptığım yatırımlarla Türkiye'yi her alanda çok daha güçlü bir gelecek bekliyor.

Bu sene 9 Kasım-20 Nisan tarihlerinde yapılacak SAHA Expo Sanal Fuarı ve onun sonrasında yapılacak 21-24

Kasım tarihlerinde yapılacak Saha Expo 2021 Fuarında kimler, hangi

ülkeler, markalar olacak ve katılımcılar ne tür ürünler, teknolojiler ile karşılaşacaklar?

Milli Teknoloji Hamlesi'ne en güçlü desteği veren, Türkiye'nin en büyük kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından organize edilen SAHA EXPO 2020 Sanal Fuarı 9 Kasım-9 Nisan aralığında 5 ay süreli olarak ziyaretçilere kapısını açıyor. Pandemi dolayısıyla ertelenen Saha Expo 2020 ise, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sanayive Teknoloji Bakanlığı ve Savunma Sanayii Başkanlığı'nın desteğiyle, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği'nin ana sponsorluğunda 10-13 Kasın 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde bir önceki fuara göre 3 kat daha büyük bir alanda düzenlenecek.

ASELSAN, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi(TUSAŞ), ROKETSAN, BAYKAR, ASFAT, STM, Dener

Makina,Ziraat Katılım ve Sarsılmaz Silah'ın “Platin sponsor” olarak destek verdiği fuarda 4 gün boyunca yerli ve uluslararası firma temsilcileri arasında yüzlerce B2B görüşme yapılacak.

Katılımcı firmaların geliştirdiği en yeni ürün ve sistemler ilk defa SAHA EXPO 2020'de görücüye çıkacak, profesyonellere tanıtılacak.

TEİ, Meteksan, TAIS, Akım Metal, Ermaksan, Saver, Samsun Yurt Savunma (CANİK), UNIDEF, İŞBİR,

Teknopark İstanbul ve Yılmaz Makina “Altın Sponsor” fuarda yer alacak.

HAVELSAN, Kale Grubu, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), KaErdemir, ASPİLSAN, Altınay, OBSS, FNSS, PAVOTEK, İğrek

Makina, ÜNTEL ve Ordulu'nun “Gümüş Sponsor” olarak SAHA Expo

Fuarı'nda standı bulunacak. Ziraat Katılım'ın “Finans sponsoru” olduğu fuarın, “Salon ve Gala Yemeği Sponsoru” ise İstanbul Ticaret Odası(İTO) olacak.

İlk kez sergilenecek yüzlerce ürün var ama örnek vermek gerekirse; 2017 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ile Hibrit Uzay Roket Motoru Geliştirme proje sözleşmesini imzalayan ve başarılı şekilde yürüten Delta V, Hibrit roket motorunu SAHA EXPO'da profesyonellere anlatacak.

Yakın zamanda Pakistanlı pilotlara eğitim vermek üzere uluslararası bir anlaşmaya imza atan Yöntem Teknoloji SAHA EXPO'da olacak. Yetki kapsamında pilot eğitimlerinde kullanılan ve eğlence sistemleri olan uçuş simülatörleri ile Türkiye'nin bütün denizcilik üniversiteleri ve liselerinde kullanılan ve Yöntem Teknoloji tarafından kurulacak denizcilik simülatörleri SAHA EXPO 2020 Fuarı'na gelecek yerli ve uluslararası ziyaretçilere tanıtılacak.

Çok önemli teknolojiler görücüye çıkacak

SAHA Expo'da tanıtılacak, daha özel, spesifik bazı ürünlerde olacaktır muhakkak. Bunlardan, özellikle öne çıkan bazılarını size sormak istiyorum? SAHA EXPO'da tanıtımı yapılacak bir diğer yüksek teknoloji ürünü de CS- TECH tarafından geliştirilen “Cs Synthetic Vision”.

Cs Synthetic Vision, elektro optiklerden gelen video yayınları üzerine çeşitli widget, HUD, POI, Uçak Pisti, yükseklik renklendirmeleri gibi katmanları kullanarak durumsal farkındalık oluşturulmasını sağlıyor.

Özellikle görüş mesafesinin çok düşük olduğu durumlarda, pilotlara yardımcı bir sistem olarak hizmet ediyor. Havalimanı gibi alanların, sisli ve karanlık havalarda video üzerinde gerçek konumunun vurgulanarak kullanıcıların işini kolaylaştırması hedefleniyor.E

Yalteksan Yalıtım Teknolojileri, SAHA EXPO 2018'de ilk kez tanıttığı ve

oldukça ilgi gören, dünyada sadece 4 ülke de üretilebilen dünyanın en hafif katı maddesi Aerojel'i bu kez Levron Aerojel Keçe ve Levron Aerojel Granül olarak fuarda yer alacak.

Akkar Silah da, SAHA EXPO'da askeri, polis ve güvenlik kuvvetleri için geliştirilen operasyonel silah “Yakarca”yı savunma sanayine sunacak. Milli savunma ve güvenlik güçlerinin +1'i olması hedeflenen Yakarca, 3 farklı namluya sahip patentli tasarımı ile öne çıkıyor.

Bu ürünler SAHA EXPO'da ilk kez sergilenecek yüzlerce yeni teknolojiye

sadece bir kaç örnek ancak hepsini anlatmak mümkün değil. En yeni yerli ve milli teknolojileri görmek isteyen profesyonelleri Sanala SAHA Expo'ya bekliyoruz.

Sanal fuarda 300 firma olacak

SAHA Expo'nun birde çok önemsenen “Sanal Fuar” tarafı var. Burada da 300 civarı firma ürünlerini sergileyecek, ziyaretçiler firma yetkilileriyle buluşacak.

Saha Expo Sanal Fuarı hakkında, biraz detaylı bilgi almak istiyorum sizden?

SAHA EXPO Sanal Fuarı 09 Kasım2020-9 Nisan 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek ve 7/24 tüm dünyadan ziyaret edilebilecek. SAHA EXPO katılımcılarının hepsi sanal fuara da katılabilecek.

SAHA İstanbul tarafından gerçekleştirilecek sanal fuar, Türk savunma sanayinin gücünü sanal dünyaya taşıyan ilk fuar olacak. Savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren, yüksek teknoloji geliştirme ve üretim potansiyeline sahip 300'ün üzerinde firma ve üniversitenin ürün ve kabiliyetlerini tanıtmak amacıyla gerçekleştirilecek sanal fuar, SAHA İstanbul üyesi ASELSAN iştiraki BİTES tarafından

hazırlanan Xper EXPO uygulaması ile yapılacak.

Sanal fuarda, başta Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Altay Tankı, Atak Helikopteri, TB2 ve füze sistemleri olmak üzere savunma. sanayisinde yüzlerce firmanın ürünlerini ve geliştirdikleri sistemleri incelemek ve detaylı şekilde bilgi almak mümkün olacak. Yerli ve milli imkanlarla, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen sanal fuar

uygulaması, firmaların tüm ürünlerinin ve vizyonunun interaktif bir deneyimle sergilenmesine olanak tanıyor.

3 boyutlu modelleme ve interaktif animasyonlar ile birebir yansıtılan ürünleri kullanıcılar en gerçekçi haliyle SAHA Expo Sanal Fuarı'nda tecrübe edebilecekler.

Sanal fuarda ayrıca ABD, Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Rusya, Ukrayna ve Uzakdoğu ülkelerinden katılacak yüzlerce alım heyeti ile sanal ortamda binlerce B2B görüşmesi yapılabilecek. Fuar ziyaretçileri ve katılımcı firmaların yetkilileri arasında yüz yüze iletişim BizBize uygulaması ile sağlanacak.

Türkiye, yerli silah, uzay ve havacılık teknolojilerinde her geçen gün artan bir ivme ile yol alıyor. bunun SAHA Expo'ya yansımasını

nasıl göreceğiz. Aselsan, Roketsan, Tusaş, Havelsan gibi milli markaların yanı sıra çok sayıda önemli yerli markanın ürünleri görücüye çıkacak. Bu senenin özellikle sürpriz teknolojileri neler olacak?

Aselsan, Roketsan, Tusaş, Havelsan gibi Türkiye'nin dünya çapındaki ana yüklenici firmaları SAHA EXPO'da yeni teknolojilerini tanıtmaktan daha çok yeni tedarikçi görüşmeleri yapmak, millileştirilmesine karar verilen alt ana bileşenlerin üretimini gerçekleştirebilecek firmalarla tanışmak, yerli tedarikçi ağını genişletmek amacıyla SAHA EXPO'da yer alacak. SAHA EXPO'nun ülkeye en büyük kazanımı dabu aslında.

Savunma sanayine daha fazla yerli firmanın dahil edilmesine katkı sağlamak, Milli Teknoloji Hamlesi'ne destek vermek.

Saha Expo'nun Kardeş Türk Devletleriyle çalışmaları var

Kardeş Türk Devletleri, Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın, Türkiye'nin savunma sanayi teknolojilerine, ürünlerine çok büyük bir ilgisi olduğunu biliyoruz.

Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan'ahem teknoloji satışları, hem ortak üretim, ortak projeler bazında işbirlikleri var.

Saha Expo ve Saha İstanbul olarak, Kardeş Türk Devletleri'ne dönük çalışmalarınız var mı? Meselaileriki dönemlerde eğitim alanında bir çalışma veya oralara ofis açma gibi bir düşünceniz var mı?

Sizin de belirttiğiniz gibi Kardeş Türk devletleri olan Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ortak yürüttüğü projeler ve ticaret her geçen yıl artmaya devam ediyor. Biz de SAHA İstanbul olarak bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Hem İstanbulFuar Merkezi'nde yapılacak SAHA Expo Fuarı, hem de SAHA

Expo savunma ve havacılık sanayinde farklı birim noktaya odaklandı ve bir eksikliği tamamladı. Bu nedenle de hem çok ilgi gördü hem de dikkat çekti. Yerli ve milli savunma ve havacılık sanayi için önemli bir iş birliği platformu olan SAHA Expo, savunma sanayinin ana yüklenici firmaları ile savunma, havacılık uzay sanayine yönelik üret yapmak, tedarik zincirine katılmak isteyen firmaların bir araya geldiği iş görüştüğü bir etkinlik.

Türkiye'nin dünyaca tanınan ana platform üreticileri, alt sistem üreticileri, tedarikçiler, start-up'lar, üniversiteler, AR-GE merkezleri ve medya kuruluşlarını bir araya getirecek SAHA Expo'da 4 gün boyunca, yüzlerce uluslararası B2B görüşme yapılacak, etkinlikler, paneller düzenlenecek, pek çok yerli ve uluslararası imza törenleri gerçekleştirilecek. SAHA Expo savunma sanayinin büyük küçük tüm paydaşlarının buluştuğu, iş konuşabildiği ve yapabildiği, birlikte

proje geliştirebildiği bir platform olarak hem yurtiçinde hem de yurtdışında oldukça ilgi görüyor.

ABD'den AB'ye, Ukrayna'dan Malezya'ya, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerin'e kadar savunma sanayinde öne çıkan ülkelerdeki firmaları ortak yatırım, teknoloji transferi ve işbirliği olanaklarını konuşmak üzere SAHA EXPO 2020'ye davet ettik. Tamamen profesyonel görüşmelerin yapılacağı SAHA EXPO 2020'de SAHA EXPO Sanal Fuarı 7/24 tüm dünyadaki profesyoneller açık olacak. Sektörmensupları internetin oluğu her yerden girip fuarı ziyaret edebilecek, fuarda sergilenen ürünleri inceleyebilecek ve katılımcı firma yetkilileriyle online görüşmeler yapabilecek. Bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz SAHA EXPO Sanal Fuarı'nın tüm dünyada daha fazla tanınmasına ve fuarın marka değerinin artmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz.